CSÁSZÁRBAJSZÚ TAMARIN IKREK SZÜLETTEK A NYÍREGYHÁZI ÁLLATPARKBAN

Nyíregyházi Állatpark Facebook közleménye:

Császárbajszú tamarin ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

“Az aprócska majmokat már az élesebb szemű látogatók is megtekinthetik.

Bővült a Nyíregyházi Állatpark császárbajszú tamarin ( Sauginus imperator) állománya, 140 napnyi vemhesség után világra jöttek a csapat legifjabb tagjai, egy ikerpár.
A május végén született apróság idejük nagy részét az ivarérett állatok hátán kapaszkodva töltik,de olykor már bátorságot merítve önállóan is ismerkednek kifutóikkal.
A 30-40 dkg-os 25cm-es majmocskák legfeltűnőbb sajátossága a mindkét ivaron jól látható nagy, fehér , lefelé hajló bajusz, mely most már a pár dekagrammos kölyköknél is elkezdett növekedni.


Fajnevük is erre utal, ami azonban egy tévedésen alapul, ugyanis felfedezésükkor, 1907-ben még csak elejtett példányokat ismertek: a hosszú, lelógó bajuszt a preparátorok felfelé kunkorították, mivel azt feltételezték, hogy a bajuszvég felfelé áll, csakúgy mint II. Vilmos császáré. A tévedésre csak néhány év múlva jöttek rá, amikor élő példányokat is láttak, de az állatokon ragadt a császárbajszú tamarin név.
Az aktív életet élő család szinte egész nap mozgásban van, s idejük nagy részét táplálék kereséssel és társaikkal játszva töltik. A természetben Peru, Brazília és Bolívia erdőségeiben gyümölcsökkel, fák nedvével és nektárral táplálkoznak, fehérjeigényüket pedig a rovarokból fedezik.
A csapaton belül a domináns nőstény egy szaganyag segítségével a többi nőstény ivari ciklusát meggátolja,így a hímmel csak ő tud párosodni, ennek ellenére a 6 fős tamarin csapat igazi összetartó családként, közösen gondoskodik az ikrekről; részt vesznek a hordozásukban, nevelésükben-erre szükség is van, hiszen már újszülött korban az ikrek együttes testsúlya anyjuk 25%-át teszi ki.”

Forrás: (képek, cikk): Nyíregyházai Állatpark Facebook oldala