Nyíregyháza Állatkert – Tigriscápa érkezett az állatkertbe

Tigriscápa érkezett az állatkertbe

A több mint két méter hosszú, ötéves hím különleges módon került a szabolcsi megyeszékhelyre: kinőtte a korábban otthonául szolgáló varsói állatkert akváriumát, ezért a lengyel szakemberek szerettek volna minél előbb egy nagyobb helyet biztosítani számára – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, szóvivője az MTI-vel.
Elmondta, a Nyíregyházi Állatpark munkatársai éltek a lengyelek által felajánlott lehetőséggel, mivel így párt találhattak a parkban élő nőstény tigriscápájuknak. Az állat kiemelését azonban nem vállalták a lengyelek, emiatt az áthelyezés sokáig elhúzódott. A magyar szakemberek végül egy általuk korábban kifejlesztett egyszerű, de praktikus szerkezettel emelték ki a cápát a varsói akváriumából.
A lengyel fővárostól Nyíregyházáig tartó 48 órás útra egy speciális szállítótartályt is készítettek, amiben a víz változó paramétereit folyamatosan ellenőrizni és szabályozni tudták. Az akció sikeres volt, így már megérkezett sóstógyógyfürdői látványosságba az új tigriscápa, amiért a magyarok négy ománi tehénorrú ráját (Rhinoptera jayakari) vittek cserébe a lengyel állatparknak.
A homoki tigriscápa a mérsékelt, illetve a szubtrópusi tengerek partokhoz közeli vizeiben, kétszáz méter mélységig honos. A hímek átlagos testhossza 2,2-2,5 méter, a nőstények mérete elérheti a 3,2 méteres hosszúságot is. Tápláléka halakból, lábasfejűekből áll, de az emberre is veszélyt jelent.

Nyíregyháza, 2016. október 5. Homoki tigriscápa (Carcharias taurus) a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumában 2016. október 5-én. A két és fél méteres hím tengeri ragadozót a Varsói Állatkertből hozták az állatpark munkatársai. MTI Fotó: Balázs Attila

Nyíregyháza, 2016. október 5.
Homoki tigriscápa (Carcharias taurus) a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumában 2016. október 5-én. A két és fél méteres hím tengeri ragadozót a Varsói Állatkertből hozták az állatpark munkatársai.
MTI Fotó: Balázs Attila

Nyíregyháza, 2016. október 5. A Nyíregyházi Állatpark munkatársai kiveszik a szállítótartályból a homoki tigriscápát (Carcharias taurus) 2016. október 5-én. A két és fél méteres hím tengeri ragadozót a Varsói Állatkertből hozták az állatpark munkatársai. MTI Fotó: Balázs Attila

Nyíregyháza, 2016. október 5.
A Nyíregyházi Állatpark munkatársai kiveszik a szállítótartályból a homoki tigriscápát (Carcharias taurus) 2016. október 5-én. A két és fél méteres hím tengeri ragadozót a Varsói Állatkertből hozták az állatpark munkatársai.
MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI


Booking.com