Nyíregyházi Állatkert fehér oroszlánja

Nyíregyháza Állatkert fehér oroszlánja

A Nyíregyházi Állatkert egyik kis csodáját nézhetik meg az érdeklődők.

A kis fehér oroszlán, latin nevén Panthera leo krugeri, egészen pontosan 2016.augusztus 28-án született. A nagyközönség előtt viszont csak most a napokban mutatkozott meg. Ennek az az oka, hogy az oroszlán bébi nevelői úgy vélik, nem tenne jót a fejlődésének, ha sok “emberi hatás” érné. Az állatkerti gondozója is csak az etetés erejéig érintkezik az állattal. Aki kíváncsi a kis vadmacskára, az megnézheti az Nyíregyházi Állatkertben, azon belül a Viktória házban, ami ezentúl az új lakhelye lesz. Jelenleg csak mesterséges táplálékot kap enni, de hamarosan már szilárd élelemmel is bővül az étlapja. Érdekesség még, hogy a “cicának” még nem választottak nevet, ezárt ha valakinek lenne egy jó ötlete a név kiválasztásához, az bedobhatja javaslatát az oroszlánka kifutója melletti ötlet dobozba. Hátha pont az ön javaslatát választják majd ki a gondozók…

Néhány tény és tévhit a fehér oroszlánokról:

  • Tévhit, hogy a fehér oroszlánok albínók. A színét egy mutáns gén okozza, amitől kialakul a szőke és a fehér szín közeli árnyalata.
  • Tévhit, hogy az oroszlánok fehér színe hátrányt okozna nekik a túlélésben. Évtizedeken án éltek, szaporodtak és vadásztak a szabadban, egészen addig, amíg nem nyilvánították őket veszélyeztetett fajnak, a túlzott levadászások miatt.
  • Az első írásos bejegyzések a fehér oroszlánról 1930as években jelentek meg. Felfedezésük az afrikai Timbavati régióhoz köthető. De a szájhagyományok szerint az afrikaiak már több mint 400 éve ismerik a fajt.
  • Utoljára 1994-ban láttak szabadon élő fehér oroszlánt.
  • Jelenleg kb. 300-500 példányt él állatkertekben és vadrezervátumokbn.

Képek: MTI