ÁLLATPARK


Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatpark a várostól 5 km-re, a sóstói üdülőövezetben található, ahol strandfürdő, falumúzeum és egy parkerdő nyújt kikapcsolódást az idelátogatóknak.

Az Állatpark ebben a természetes, szinte háborítatlan környezetben kapott helyet egy tölgyerdő mélyén. A 31 hektáros területen földrészek fogadják a látogatókat, hogy aki ide belép, végigjárhassa a Földet, megfigyelhesse miként élnek a világ különböző vidékein az állatok. A látogatók a Hotel Dzsungelben pihenhetik ki fáradalmaikat.

Nyíregyházi Állatpark

Nyíregyházi Állatpark – Sóstó Zoo

Története

A Nyíregyházi Állatpark 1974-ben nyílt meg, „Nyíregyházi Vadaspark” néven. A várostól 5 km-re fekvő sóstói üdülőövezetben kapott helyet, egy 14 hektáros tölgyerdőben. Sóstó Nyíregyháza Önkormányzata kezeli, a városrész határa a Park bejáratánál kezdődik. A Park éppen ezért mind a mai napig használja a „Sóstó Zoo” nevet is.

A megnyitáskor főleg az európai, Kárpát-medencei fajok bemutatására törekedtek. Igaz, hazánkban egyedülálló módon hatalmas, árkos kifutórendszert építettek az állatoknak. Az európai fajokat néha közeli rokonokkal helyettesítették, így pl. európai helyett amerikai bölénytmutattak be. Látványosak voltak az európai ragadozók, a medvék és az európai farkasokat helyettesítő amerikai timber farkasok is. Azonban ahogy az lenni szokott, a közönség egzotikus állatok hiányában elmaradozott…

Hatalmas áttörést jelentett az 1996-os esztendő. Ekkor került az igazgatói székbe Gajdos László, aki elhatározta, igazi állatkertet csinál Nyíregyházán… 1996-ban tehát megtörtént a névváltás, az intézmény a „Nyíregyházi Állatpark” nevet kapta (bár manapság is sokan – igaz, tévesen – „Vadaspark”-nak hívják a bemutatót). Gajdos László csapatával azóta minden évben előrukkol valami újdonsággal. Az egykori kis Vadaspark hazánk emlősállatokban ( ezen belül főemlősökben és vastagbőrűekben különösen) leggazdagabb állatkertje lett. Az egykori 14 ha-ros terület 35 ha-ra bővült, a kezdeti néhány tucat állat helyet mára 546 faj 5270 egyedét láthatja a közönség. A Magyarország legnagyobb vidéki állatgyűjteményévé fejlődött intézmény tagja a Magyar Állatkertek Szövetségének (MÁSZ), az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) és a Állatkertek és Akváriumok Világszövetségének (WAZA).

Lássuk mi történt 1996 óta:

 • 1996: Az első év az Afrikai Állatoké. Elkészült az oroszlánok kifutója és átadják az ország legnagyobb kifutójának számító Afrika-Panorámát. Itt zebrák, struccok, jávorantilopok és fehérfarkú gnúk élnek békésen együtt. Elkészül a Madárház, ahol az ország állatkertjeinek leggazdagabb papagájgyűjteménye kap helyet. Egyebek mellett ekkor kerül átadásra a tigriskifutó.
 • 1997: Tovább folyik az Állatkert benépesítése. Láma- és kengurukifutó készül, valamint felépül a Zsiráfház. A hollandiai Emmen állatkertjéből érkező zsiráfpár még ez évben egy borjúval gyarapodik.
 • 1998: Egyre több faj kap helyet az Állatparkban, köztük számos ritkaság. A Madárházban magyar állatkertekben egyedülálló módon folyamatosan költenek az arák és számos ritka antilopborjú (pl. vörösnyakú víziantilop, fehérfarkú gnú) születik. Az újonnan érkezett fajok közül említésre méltó a csíkos szkunk és a Budapestről kihelyezett vörös óriáskenguru.
 • 1999: A vidéki állatkertek közül először kerül átadásra fókabemutató. A borjúfókák víz alatti úszását is meg lehet itt figyelni, az országban ekkor egyedülálló módon. Elkezdődik az orrszarvúház kiépítése.
 • 2000: Megnyílik az ország első vidéki, tengeri akváriuma. A számos érdekesség közül érdemes kiemelni, hogy szirti cápa is helyet kapott a bemutatóban.
 • 2001: felépül az európai állatok új kifutó- és röpdesora Magyar Őspark néven. Az állatok mellett egy mini-skanzen is helyet kapott. A leglátványosabb újdonság a régóta hiányolt európai bölény.
 • 2002: Átadásra kerül a Trópusi Ház. Ide költöztek a cápák és majmok egy része, új fajokkal kiegészülve. A legértékesebb lakók a borneói orangutánok. Még ebben az évben felépül a Ház szabadtéri része, a Mediterrán Kert és a Majomerdő.
 • 2003: A korábbi fókabemutató körül felépül a Sarkvidéki Panoráma. A vidéki zoo-k közül elsőként kerül bemutatásra pápaszemes pingvin és jegesmedve.
 • 2004: elkészül az új oktatóterem és az azóta sajnos bezárt, az ember fejlődéstörténetét bemutató Panoptikum. Az év szenzációja a fehér tigris érkezése.
 • 2005: Végre megérkezik az első vastagbőrű, egy fiatal bika szélesszájú orrszarvú. Új, tágasabb kifutót kaptak a szibériai tigrisek és a kamcsatkai barnamedvék.
 • 2006: A Vastagbőrűek Éve. Felépül az új oroszlánkifutó, a Törpevíziló-ház és az Elefántház. Két tehén érkezik a szélesszájú orrszarvúhoz, rajtuk kívül egy törpevíziló-tehén, három afrikai elefánt és két indiai orrszarvú is gazdagítja az új lakókat. felépül az ország egyetlen állatkerti szállodája, a Hotel Dzsungel.
 • 2007: Elkészül a kaliforniai oroszlánfókák bemutatója. Megszületik Jumanee, az első magyar afrikai elefántborjú.
 • 2008: átadásra kerül a Dél-Amerika Ház. Legértékesebb lakója Pedró, a dél-amerikai tapír. Egyebek mellett dromedárok, jávorszarvasok és Grévy-zebrák érkeznek.
 • 2009: pápaszemes medvék és maláj medvék, fehér oroszlán és három indiai elefánt érkezett. Elkezdődött a Zöld Piramis – ami Ázsia rejtelmes világába invitálja látogatóinkat, valamint a projekt másik része, a Tarzan ösvénye, ami egy igazi afrikai kalandra csábítja majd vendégeinket –, az indonéziai ócenárium és az esőerdőház építése. Született egy fekete és egy foltos jaguárkölyök.
 • 2010: megérkeztek a komodói varánuszok, a szirtcápák, gömb,- és íjhalak, dajkacápa, homoki tigriscápa és barna (homokpadi) cápa, 6 fős orangutáncsalád, egy sziamang. Megszülettek: fehérfejű selyemmajmok (immár 18 egyed él nálunk), első kameruni kecskegidák, akik a Simogatóban várják az érdeklődőket,egy teve csikó, és a görög teknős utódok.[1]

Ebben az évben átadásra került a Zöld Piramis és Ócenárium ( www.zoldpiramis.hu )

 • 2011-es esztendő jelesebb eseményei dióhéjban

Új állatfajok; mangrove varánusz, nagy kudu. Jelentősebb születések és kelések; fekete leopárd, fehér teve, sárgaszakállú makik, kanadai fehér farkasok születtek s világra jött az ország első borjúfóka bébije is, Barack, valamint Picur a törpevíziló lány. Az Ócenárium is bővelkedik szaporulatban, bikafejű cápa bébi kelt ki, s a ritkán szaporodó orrszarvú leguánoknál is kopogtatott a gólya! Építészeti különdíjat nyert a Zöld piramis. (Az országos díj után 2012-ben nemzetközi díjat is nyert speciális kategóriában) Itt zajlott az EAZA Academy különleges állatkerti szakemberek részére szóló konferencia is. afrikai elefánt tenyészközpont lett a park, megérkezett Jack az ivarérett afrikai elefánt( hozzá még 2012-ben 2 tehén érkezett)

 • 2012: Újabb különleges fajokkal bővült a park, többek között maláj tigrisek érkeztek, s a fehér tigrisek száma már négyre duzzadt. Nagy hokkók, vörösorrú koátik, jávai langur, Brazza-cerkófok, sörtés armadillók érkeztek, s új férjet kapott a szélesszájú orrszarvú hölgy is. A szaporulat ebben az évben is óriási, közel 150 apróság született, köztük a kipusztulás szélén álló Bali-seregéllyel, perzsa leopárd kölykökkel s a hármasiker szibériai tigrisekkel.

Átadásra került az Evolúciós erdő és a régi akváriumházból kialakított Hüllő ovi, ahol saját kelésű állatok kerültek bemutatásra. Az esztendő végén a látogatók szavazata alapján a fehér tigris lett az év állata.

 Érdekességek

 • A Nyíregyházi Állatpark több rangos szakmai szervezet tagja, pl. a MÁSZ-é, az EAZA-é és a WAZA-é.
 • A Park Magyarország második legnagyobb állatbemutatója és egyben legnagyobb vidéki állatbemutatója.
 • Az Állatparkban található az ország legnagyobb vastagbőrű-és emlősgyűjteménye, itt látható a legtöbb medve faj (örvös, jeges, európai barna, pápaszemes), valamint a legnagyobb állatkerti papagájgyűjteménye.
 • Az intézmény területe 32 ha, nagy része beépítetlen, így területi gondok nem állnak a fejlesztések elé.
 • 1996 óta páratlan fejlődésen ment végbe az állatkert, hazánk legdinamikusabban fejlődő állatkertje.
 • A Hotel Dzsungel Magyarország első és ezidáig egyetlen állatkerti szállodája.
 • A bemutatott fajok száma 500 körüli, kb. 5000 állat kerül bemutatásra. Számos, hazánkban csak itt látható állatot tartanak.
 • A jelenlegi Sarkvidéki Panoráma helyén 1995-ig az Ifjúsági Park működött, amely a ’70-es, 80-as években Nyíregyháza legjelentősebb koncerthelyének számított.
forrás: wikipedia.org